Therapiehond

Een American Staffordshire Terrier als therapiehond is een AmStaff welke getraind zal worden om zijn genegenheid te delen en om mensen zich op hun gemak te laten voelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in klinieken, rusthuizen, woonzorgcentra, scholen, opvangcentra en rampgebieden. Mensen met autisme, motorische beperkingen, of het Down syndroom vinden vaak grote steun bij deze vorm van therapie.

Er zijn diverse centra in Nederland welke gespecialiseerd zijn in de opleiding van deze honden. Voornaamste eigenschappen welke de pup of de volwassen hond dient te bezitten zijn :

  • Mensgerichtheid,
  • Stabiel in karakter,
  • Niet bang voor harde geluiden zijn en anders zeer snel herstellend hiervan,
  • Niet bang zijn voor onverwachte bewegingen,
  • Goed reagerend op gebaren,
  • Goed reagerend op stem,
  • Dwangtesten goed kunnen doorstaan,
  • Stevig aaien geen probleem vinden,
  • De mens willen volgen.

Al deze punten zijn normaal gesproken herkenbaar in de Amerikaanse Staffordshire Terrier, uiteraard mits deze voortkomt uit een gebalanceerde fok en de juiste bloedlijn. Ons ras is een sensitief ras welke zeer goed emoties aanvoelt en daarbij een zachtaardig karakter heeft. Hij peilt op oudere leeftijd vaak direct de stemming van een ander. Een opvallende karakter eigenschap van ons ras is bijvoorbeeld dat deze de strijd vaak liever eerst uit de weg zal proberen te gaan.

Verder zien we vaak “clownesk bully” gedrag: de boel op stelten jagen, iedereen laten rennen en dan zelf rustig gaan zitten kijken naar het toneelspel. Het gedrag van onze AmStaff wordt net zo als bij iedere andere hond gevormd door het basiskarakter van de hond en de invloed van zijn opvoeding, milieu en leerervaringen. Dit alles tesamen maakt de American Staffordshire terrier een geliefde en zeer goede therapiehond.

Patiënten welke samen werken met een AmStaff therapiehond durven zich meer open te stellen aan de hond, voelen dat de hond hen neemt zoals ze zijn, voelen zich automatisch aangetrokken tot dieren.
De hond haalt hen vaak uit hun eigen wereldje (vaak door continue aandacht te vragen en dit vol te houden).
Patiënten worden gestimuleerd om beter te praten, worden gestimuleerd om eerst met de hond te kunnen spelen, en later misschien met broertjes/zusjes en vervolgens met kinderen op school, voelen zich veilig en ontspannen in de buurt van de hond, voelen zich emotioneel beter in balans, worden rustiger, leggen makkelijker contacten, en krijgen uiteindelijk meer zelfwaardering.

De reden om dit onderdeel specifiek aan te kaarten is dat de American Staffordshire Terrier door velen vaak gezien wordt als een “vechtmachine”, bovenstaande tekst benadrukt nogmaals dat onze hond meerdere gezichten heeft en daarbij onze maatschappij op verschillende positieve manieren kan bijstaan.

Therapiehond
Therapiehond
Share This