Flyball

Als we praten over snelheid, sensatie en actie voor onze American Staffordshire Terriër, dan hebben we het over Flyball. Flyball is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Ontstaan in 1970 ontstaan en vervolgens is in 1985 de North American Flyball Association (NAFA) opgericht en sinds 1990 is deze spectaculaire tak van sport in Nederland.

Naast Agility is ook Flyball een sport erkend door de F.C.I. De Raad van Beheer reglementeert deze tak van honden sport in Nederland. Het is een prachtige  sport voor actieve honden en daarnaast  ook een sociaal gebeuren voor hond en eigenaar. De snel groeiende populariteit in vele landen is mede te danken aan het feit dat niet alleen rashonden, maar ook kruisingen hier aan mee mogen doen. Op Europees en wereldniveau lopen er verschillende rassen mee. Voor elk niveau is er een divisie waar de honden hun gelijken hebben qua snelheid, dit zodat ook onze American Staffordshire terriër aan deze races kan deelnemen en daarbij competitief kan zijn. Het is een spannende en spectaculaire sport, die een waar genot is om naar te kijken.

Normaal gesproken leert een hond deze sport in een aantal maanden. Hier wordt in eerste instantie individueel les gegeven. Met een beetje geluk kan uw AmStaff deze sport zelfs al binnen een maand onder de knie hebben. Er wordt geadviseerd om met deze sport te beginnen wanneer de hond ouder is dan 10 maanden, maar ook hier raden wij aan om met onze American Staffordshire Terriër niet te vroeg met deze tak van sport te beginnen, een richtlijn van 18 maanden aanhouden is geen slecht idee volgens ons.

 

Teamsport

Flyball is de enige teamsport binnen de hondensporten. Een wedstrijdteam bestaat uit 8 combinaties (hond + begeleider), 1 ballenlader en 1 coach. Per wedstrijd gaan er 6 honden mee waarbij bovendien geldt dat er van de 6 honden er maximaal 2 van hetzelfde ras mogen zijn. Per team welke (in Nederland) deelneemt aan het toernooi zijn niet meer dan twee honden van hetzelfde ras of variëteit, conform ras indeling FCI toegestaan. Een hond zonder stamboom, die het uiterlijk vertoont van een rashond, wordt beschouwd als zijnde een exemplaar van het ras waarop hij/zij lijkt. Bijv. een kruising American Staffordshire Terriër met het uiterlijk vertoon van een AmStaff wordt aangemerkt als zijnde van het ras American Staffordshire Terriër.

Elke race wordt gelopen door 4 honden, steeds een andere combinatie van de 6 aanwezige. De coach bepaalt welke hond wanneer loopt en op welke plaats. De taak van de ballenlader is om ervoor te zorgen dat elke hond de juiste bal krijgt op de juiste manier en tevens de hond verbaal zodanig te ondersteunen dat deze een maximale prestatie levert.

De coach houdt daarnaast de prestaties van eigen team en concurrenten bij. Zorgt ervoor dat het team bij elke te lopen wedstrijd op tijd bij de juiste baan aanwezig is. Motiveert zijn mensen. Zorgt voor ondersteuning van de mensen in de wedstrijd, houdt de tegenstander in de ander baan in de gaten, bepaalt hoe scherp er gelopen wordt en kijkt of de eigen honden correct gelopen hebben.

De begeleiders dienen er voor te zorgen dat de honden optimaal de baan in komen. Als de honden eenmaal lopen dienen ze ervoor te zorgen dat de hond correct start en dat deze zo snel mogelijk de baan aflegt.

Flyball
Flyball
Flyball

Wedstrijden

In Nederland worden de wedstrijden altijd in tweeën gelopen, een ochtendgedeelte en een middaggedeelte. In de ochtend wordt alleen op tijd gelopen, elke wedstrijd bestaat uit 2 races en elke ploeg loopt tegen elke andere ploeg in dezelfde klasse. De 6 beste tijden van elke ploeg worden bij elkaar opgeteld en aan de hand van deze resultaten wordt de startvolgorde voor ’s middags bepaald.

’s Middags zijn de knock-out ronden. Volgens een vooraf bepaald schema, afhankelijk van het aantal deelnemende ploegen, wordt de onderlinge strijd aangegaan. Elke wedstrijd bestaat uit maximaal 3 races, waarvan er 2 gewonnen dienen te worden, om verder te mogen. Indien er verloren wordt betekent dit niet het einde, maar gaat de ploeg de verliezersronde in. Wordt in de verliezersronde nog een keer verloren, dan betekent dit echt het einde van het lopen voor die dag. Het kan dus voorkomen dat een ploeg zonder te verliezen tot in de finale komt en deze dan verliest. Dat betekent dan dat de finale nog een tweede keer gelopen wordt, immers de verliezende ploeg had nog niet verloren en heeft recht op een herkansing. Overigens is de tegenstander in de finale altijd een ploeg die uit de verliezersronde komt.

De knock-out ronden zijn buitengemeen spannend voor de deelnemende teams en voor de supporters; immers een foutje van een combinatie, wat anders nooit gebeurt, kan fataal zijn. Je ziet dat de begeleiders dan ook tot het uiterste gaan, binnen hetgeen is toegestaan uiteraard, om de hond zo snel mogelijk over de baan te krijgen en dan vooral terug te krijgen.

 

De baan

De baan telt 15,55 meter. Op de baan staan 4 horden op 3,05m van elkaar geplaatst. De hoogte van de horden is minimaal 17,5 centimeter en maximaal 35 centimeter. De hoogte wordt aangepast naargelang de schofthoogte van de kleinste hond van het team. Deze horden moeten uiteraard genomen worden. Pas als de vorige hond terug over de start- en finishlijn is mag de volgende hond starten. Het team dat zijn 4 honden het eerst foutloos binnen krijgt wint.

 

Vliegende starts

Om er snelheid in te krijgen wordt met vliegende starts gewerkt. Dit kan perfect omdat er met startlichten gewerkt wordt. Op de startlijn staat een set sensoren die registreren wanneer de honden starten en wisselen. Bij een fout gaat er een licht branden en moet de hond die een fout gemaakt heeft opnieuw lopen. Elk team krijgt 1 valse (te vroege) start. Bij een 2e wordt de heat verder gelopen.

 

Snelste teams

In de Verenigde Staten lopen momenteel de snelste teams. Het wereldrecord staat momenteel op naam van Rocket Relay met 14,463 s. In Europa wordt er niet veel minder hard gelopen, de toptijden liggen hier momenteel rond de 16 seconden. Grootste verschil tussen de U.S.A en Europa is dat in eerstgenoemde hoofdzakelijk de wedstrijden indoor gelopen wordt, in Europa is dit vooral outdoor. Het Nederlands record schommelt momenteel rond de 20 seconden.

Voor spelregels en specifieke informatie kunt u terecht op de website van de Raad van Beheer.

Foto’s verkregen van Melanie Freriksen (Terrorwuppie and co)

Share This