Agility

Agility of behendigheid, is een sport waarbij vooral het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Het gaat erom dat de hond een parcours, bestaande uit verschillende hindernissen, in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.

De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met stem en gebaren aanwijzingen geven, hond en hindernissen mogen hierbij niet aangeraakt worden.

Essentieel is dat de hond leert om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Het is daarom onontbeerlijk dat u de hond onder controle heeft zonder dat deze aangelijnd is.

Bij agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op de verschillende vaardigheden van de hond.

Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de handler wordt versterkt. Deze vorm van sport is daarnaast ook optimaal voor de socialisatie van een AmStaff.

Daarnaast worden  zintuigen, geheugen en concentratie geprikkeld. Voor de toeschouwer is agility vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen heeft al heel wat uurtjes , zo niet jaren, training gevergd voor zowel handler als hond.

 

Oorsprong

De oorsprong van Agility komt uit Engeland en ligt bij de paardenspringsport. Het is in 1978 naar Nederland overgewaaid. Het voornaamste verschil is dat bij agility onze AmStaff ook over obstakels moet klauteren, door tunnels moet rennen en tussen paaltjes door moet slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours foutloos kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, plezierige manier als agility. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkent agility nu officieel als sport. In Nederland reglementeert de Raad van Beheer deze tak van sport.

Agility is momenteel de hardst groeiende vorm van hondensport. Praktisch alle kynologenverenigingen en hondenscholen geven cursussen voor de recreatieve, beginnende en de gevorderde wedstrijdloper. Volgens een recente telling wordt deze sport nu al in 52 landen bedreven.

Agility
Agility

In principe kan elke gezonde American Staffordshire Terriër aan agility doen. Uiteraard zijn er honden zoals bijvoorbeeld  de Bordercollie welke  door hun specifieke ras eigenschappen een natuurlijk voordeel hebben, maar ondanks dit blijft het voor ons een prachtig gezicht om onze AmStaff in een razendsnel tempo het parcours te zien afleggen. Naar mijn mening is hun kracht, atletisch vermogen en “drive” ongeëvenaard.

 

Leeftijd en gezondheid

Er kan met agility begonnen worden wanneer de hond volgroeid is. Normaal gesproken wordt voor een AmStaff geadviseerd om geen agility te doen voordat deze 18 maanden oud is, en in sommige gevallen wordt zelfs een leeftijd van minimaal 24 maanden aangeraden. Dit ligt puur aan het type AmStaff. Hebben we het over een gezette forse hond dan raden wij aan om de 24 maanden als richtlijn te gebruiken. Natuurlijk kan men wel al op vroege leeftijd beginnen om een pup bekend te maken met de toestellen.

Bij Agility is de gezondheid van de hond en dus ook de veiligheid op het veld en de toestellen het belangrijkst. Agility op topniveau kan zeker vergeleken worden met bijvoorbeeld atletiek op topniveau met vergelijkbare belasting. Maar zelfs als agility alleen recreatief wordt beoefend moeten er door de hondeneigenaar bepaalde regels in acht worden genomen om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden. Het nemen van de toestellen vergt veel van de hond, met name de schutting en de paaltjes zijn belastende toestellen.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kunnen handler en hond als combinatie jarenlang heel veel plezier aan deze sport beleven.

Agility
Agility

Trainen

Bij de beginnerstraining worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna volgen cursussen voor gevorderden om de technieken verder te verfijnen, meestal meer gericht op de handler dan op de hond! Ook de handler moet trainen, deze moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven en een goede positie in te nemen. De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn handler te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verbeteren totdat men uiteindelijk een (h)echt team vormt.

Bij agility – net als bij elke andere sport – zijn tijd, geduld en in het bijzonder het plezier de belangrijkste ingrediënten om het beste resultaat te krijgen.

Wedstrijdsport

Agility heeft als wedstrijdsport alleen al in Nederland duizenden beoefenaars. Er worden voortdurend landelijke en regionale wedstrijden georganiseerd. Er zijn competities waar kan worden gescoord voor promotiepunten in diverse klassen. In de hoogste klasse wordt gestreden om de felbegeerde uitverkiezing voor het Wereldkampioenschap en niet te vergeten de Nederlandse Kampioenstitel. Naast deze competitie zijn er nog een groot aantal “bijzondere” wedstrijden zoals teamwedstrijden, een indoor-wintercompetitie en wedstrijden van rasverenigingen.

Opgelet! Agility kan zeer verslavend werken. Voordat u het weet heeft u een parcours in uw achtertuin aangelegd en bent u elk weekend aan het trainen! Ongetwijfeld dat uw American Staffordshire terriër u daar eeuwig dankbaar voor zal zijn!

Agility in de achtertuin

Foto’s verkregen van Melanie Freriksen (Terrorwuppie and co)

Share This