Dockdiving

Sinds 2015 kunnen we ook dock diving (soms ook wel dock jumping genoemd) als hondensport aan het lijstje toevoegen hier  in Nederland. Ook deze spectaculaire tak vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. De initiatiefnemer om van deze sport een wedstrijdsport te maken is onze kennelsponsor Purina Proplan.

Het gebeuren speelt zich af op een aanloopsteiger en een zwembad of ander wateroppervlak. De steiger is meestal bekleed met kunstgras, rubber of tapijt, en heeft een lengte van tussen de 11 en de 12 meter. De afstand tussen deze steiger en het wateroppervlakte bedraagt ongeveer 60 centimeter. Het zwembad of het wateroppervlak dient een minimale diepte te hebben van 120 centimeter.

Dock diving

Eerst even proeven ….

 

Onderdelen

Dock Diving bestaat uit 3 onderdelen;

Big Air: De score bij dit onderdeel is gebaseerd op afstand. De gemeten afstand van de sprong zal geregistreerd worden door middel van een camera. Het team dat de grootste afstand behaald wint.

Extreme Vertical: De score bij dit desbetreffende onderdeel is gebaseerd op hoogte. De hond zal lopen en springen van het einde van de aanloopsteiger en pakt een object uit een extender die opgehangen is boven het zwembad. Het team dat de hoogste bereikt wint.

Speed Retrieve: De score bij dit onderdeel is gebaseerd op tijd. De hond zal lopen en springen vanaf het einde van de aanloopsteiger in het water en zwemmen tegen het einde van het zwembad voor het ophalen van een object. Het team met de snelste tijd wint.

Ook bij deze sport bestaat een team uit een hond en een handler.

Er zijn verschillende klasses waar de hond ingedeeld kan worden. Dit alles kan zijn naargelang leeftijd en/of schofthoogte van de hond. Er zijn momenteel verschillende organisaties die actief zijn met het organiseren van dit soort evenementen in zowel binnen- als buitenland. Elke organisatie kan zo zijn eigen regelementen hebben.

De Amerikaanse Kennel  Club  ziet Dockdiving sinds 2014 als een officiële sport. Momenteel  is deze tak van sport nog niet gereguleerd door de F.C.I en de Raad van Beheer. Wij hopen dat, net zoals  Agility en Flyball,  het een kwestie van tijd zal zijn voordat deze tak van hondensport erkend zal worden.

Dock diving

Jump!

Dock diving

Aanmoediging vanaf de zijlijn

Share This