Opvoeding

Dit zijn enkele praktische tips met betrekking tot de opvoeding, naar aanleiding van onze jarenlange ervaring wat betreft o.a. leefwijze en feitelijkheden die bij andere rassen normaliter niet of minder of in andere vorm voorkomen. En wel vooral gedurende de eerste 15 levensmaanden van de Amerikaanse Staffordshire pup.

Rust en goede voeding

Bij andere rassen is de normale volgorde van belangrijkheid : a. goede voeding en b. rust. Bij de AmStaff is de volgorde net omgekeerd.
A. RUST en B. GOEDE VOEDING (later komen we uitgebreid terug op de voeding). Bij onvoldoende rust gedurende voormelde periode zal de pup uitgroeien volgens het model van een whippet. Lang, mager en smal, ook wat betreft hoofd. Een “whippet” blijft over. Jammer. Corrigeren op een leeftijd van 4 of 5 maanden is nog mogelijk als er sprake is geweest van te weinig rust, dus de pup op een leeftijd van ongeveer 5 maanden in natura of via foto door ons laten beoordelen. Dit alles als gevolg van het feit dat dit ras naar onze mening niet aanvoelt als de grens is bereikt van het “speelkwartiertje”. De AmStaff pup blijft doorgaan, blijft spelen, in plaats van op tijd te gaan rusten. Bij andere rassen is duidelijk te zien als de pup moe wordt, bij de AmStaff niet (dit heeft te maken met de pijngrens van ons ras). Dus tijdig verplichte rust in een gesloten dichte bench (geen open draadkooi) en geen tijden lang wandelen, spelen enz. Als de pup in de bench slaapt of rust niet uit de bench halen bij elk bezoekje van familie, vrienden of bekenden. Bench niet kleiner dan ongeveer 1 meter lang en 80 cm hoog en 70 cm breed (extra large, vario kennel de luxe.) Bij de dierenwinkel geen draadkooi laten aanpraten. Hoogstens voor in de auto. Een gesloten bench is intiemer voor de hond en geeft bovendien minder rommel in huis omdat alles in de bench blijft liggen.

Tanden

Bij de AmStaff blijven de melktanden meestal te lang zitten (hoektanden). Niet tijdig ingrijpen geeft heel vaak een totaal misvormd gebit. Dus een goede dierenarts tijdens het wisselen van de tanden (vanaf ongeveer 4 maanden) tijdig laten ingrijpen. Veel dierenartsen adviseren vaak om nog even te wachten, vaak terecht en vaak onterecht. Een dierenarts zonder ervaring met AmStaffs gaat regelmatig in de fout omdat hij van dit probleem niets weet. Hij baseert zich dan op de gewone huis- tuin- en keukengevallen. Dit alles omdat bij andere rassen dit probleem, als men gaat vergelijken, veel minder voorkomt. Dus oppassen!

Op een leeftijd van 3 tot 6 maanden wisselt het gebit van de pup, de melkelementen worden vervangen voor het volwassen gebit. Dit gaat niet in alle gevallen goed!

Wat wij vaak zien op een leeftijd van ongeveer 5 maanden is dat de volwassen hoektand al doorbreekt, terwijl de melkhoektand nog in de mond staat. Dat noemen wij een persisterend melkelement. Het is van belang hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Meestal zal de melkhoektand niet vanzelf uit de mond vallen. Vaak is de wortel van dit element nog volledig aanwezig, het tandje staat nog heel stevig in de kaak. Het grote nadeel hiervan is dat tandplaque en tandsteen en vuil en haren zich tussen deze tanden kunnen ophopen, waardoor een tandvleesontsteking kan ontstaan. Ook zien we regelmatig dat het gebit niet goed meer kan sluiten doordat de volwassen hoektand te veel naar voren staat. Om deze problemen te voorkomen controleren wij op een leeftijd tussen 5 en 6 maanden het gebit van de hond nogmaals. Indien er op deze leeftijd nog melkelementen aanwezig zijn, laten wij ze verwijderen. Dit is soms niet zo makkelijk: vaak zit er een bijzonder lange wortel aan het melkelement , bij het verwijderen moet de dierenarts ook oppassen om het blijvende gebit niet te beschadigen!

Elke 8 maanden de tanden laten reinigen bij de dierenarts. Vooral laten reinigen tussen tanden en tandvlees.

 

Poetsinstructie

  • Begin eenvoudig door met de vingers aan de buitenkant van de wangen , ter hoogte van de achterste kiezen, de huid te masseren. Hierdoor worden de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd.
  • Als uw AmStaff dit toelaat doet U hetzelfde aan de binnenzijde van de mond, met uw blote vingers of met een gaasje. Dit alles kan worden uitgevoerd met een gesloten mond, kaken op elkaar en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Liever niet al te veel forceren en regelmatig uw AmStaff laten slikken.
  • Als uw AmStaff aan het bovenstaande is gewend kunt U een start maken met het echt poetsen van het gebit. Ook nu weer poetsen we eigenlijk alleen de buitenzijde van het gebit. U kunt gebruik maken van een gaasje of een tandenborstel, ook zijn er speciale tandpasta’s met vleessmaak beschikbaar.
  • Na het tandenpoetsen is het erg belangrijk om aansluitend iets leuks te gaan doen met uw AmStaff. Zo associeert uw AmStaff het poetsen met iets positiefs waardoor de gebitsverzorging in de toekomst makkelijker zal verlopen.

Trappen lopen en fietsen

Geen trappen laten lopen. Schouders in de gaten houden. Schouders zijn zeer gevoelig wat “uitdraaien” betreft.
Niet laten trekken en geen duinen laten oplopen of bermen laten bestijgen. Los in het zand kan wel. Niet aan de fiets! Indien na 15 maanden de hond aan de fiets mee mag dan altijd recht laten lopen, niet schuin weg laten draaien omdat de hond naar links of naar rechts trekt.

Cursussen en ringtraining

Puppy-cursus “verplicht”, gevolgd door een gehoorzaamheids-cursus, ook “verplicht”.
Vooral vereist voor een goede socialisatie. Als men de hond later show-rijp wil maken via de cursus ringtraining dan tijdens de puppy-cursus en tijdens de gehoorzaamheids-cursus de pup niet laten zitten of laten liggen. Dit doorgeven aan de instructeurs die de puppy- en/of gehoorzaamheids-cursus geven.

In plaats van zitten moet de hond bij een ringtraining gaan STAAN. In plaats van liggen moet de hond dan gaan STAAN. Zitten en liggen stelt niets voor. Het is leuk voor de cursisten, zij kunnen dan thuis al heel gauw vertellen dat hun pup al zit en ligt op commando. Het is alleen maar goede reclame voor de vereniging die de cursus geeft. Begrijpelijk. STAAN is veel moeilijker. Als de instructeur daar geen begrip voor heeft dan direct een ander adres zoeken of met ons contact laten opnemen.

De eerste nacht

De eerste nacht van de pup bij U thuis de pup niet uit de bench halen, ook al piept hij erbarmelijk. Eerste nacht/nachten eventueel de bench naast uw bed plaatsen. Eerste avond bij U thuis om 12 uur ’s nachts nog even buiten laten, daarna de eerste morgen om 06 uur. Een paar daagjes krantje in de bench en krantje buiten. De eerste nachten warme kruik in de bench of een plastic fles gevuld met warm water en een kous of sok om de fles.

Als de pup buiten zijn behoefte doet dan uitgebreid belonen. Als U ziet dat de pup in huis zijn behoefte doet dan alleen en direct “straffen” als U het gezien hebt. Bij later straffen begrijpt de pup niet waarom hij straf krijgt. De pup gedraagt zich in dat geval misschien als schuldig maar begrijpt toch niet waarom op dat moment gestraft wordt. Als de pup in huis begint te snuffelen of als de pup wakker wordt dan de pup meteen buiten zetten en dan direct uitgebreid belonen als de pup zijn behoefte heeft gedaan.

Aanlijnen

Pup en/of volwassen AmStaff NOOIT LOS, maar STEEDS AAN DE LIJN!! Als uw AmStaff wordt gebeten door een andere hond en daardoor zelf moet bijten om zich te verdedigen dan is vaak, zelfs meestal, het gevolg dat U een hond hebt die heel graag in de clinch gaat met andere honden. Dit is nog heel voorzichtig uitgedrukt. Zorg er dus voor dat uw hond nooit wordt aangevallen! Het karakter kan daardoor van de ene minuut op de andere totaal veranderen in negatieve zin! De aanvallende, meestal loslopende hond onmiddellijk op welke manier dan ook, uitschakelen! Uw AmStaff mag niet de dupe worden van zulk een aanval.

Mocht uw hond toch een keertje los lopen omdat er op dat moment sprake is van een aanvaardbare situatie, dan is het natuurlijk vervelend als uw hond niet direct naar U terugkomt als U de hond roept. Komt de hond uiteindelijk toch naar U toe dan uitgebreid belonen en niet straffen. Als U de hond straft komt de hond een volgende keer nog slechter terug, want dan weet de hond dat hij weer gestraft wordt. De hond moet steeds graag naar U terugkomen als U de hond terugroept. Bij de baas is het altijd leuk.

Nieuwe ervaringen

Uw pup van begin af aan zoveel mogelijk nieuwe ervaringen laten opdoen. Laten wennen aan kinderen, aan lawaai van auto’s, aan andere dieren, aan stofzuigen, enz. enz. Het sociale contact met andere honden bevorderen!! Van het opvoeden een spelletje maken.

Aan te bevelen literatuur: a. het boek HOND IN HUIS EN GEZIN van schrijver Godfried Dols en b. het boek DE AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER IN NEDERLAND DEEL 2 van schrijver Wil de Veer en van welk boek onze kennel Old Hickory de uitgever is.

Vragen

Nooit met vragen blijven zitten, U kunt ons steeds raadplegen. U niets door anderen laten adviseren. Het is een ras als geen ander en daarom nogmaals: meteen contact opnemen bij vragen!
Ook niet vergeten dat er naast het zogenaamde “visserslatijn” ook “hondenlatijn” bestaat en welke talen meestal gesproken worden door betweters.

Share This